„Moneda infractorilor” ar putea avea un viitor cu PayPal

de: Andrada Bonea
14 01. 2016

PayPal a făcut o mișcare notabilă pentru a-și asigura un loc important în viitorul finanțelor, prin recrutarea lui Wences Casares.

Casares este actualul CEO și fondator al Xapo, un startup care implică sistemul de plată cu bitcoin și care valorează în prezent 40 de milioane de dolari. În portofoliul său se află și compania Lemon, care a fost achiziționată în 2014 de către LifeLock pentru 42.6 milioane de dolari, primul furnizor de servicii de internet al Argentinei și Wanako Games, scrie Tech Crunch.

Dincolo de viziunea cât se poate de tech, Casares a devenit cunoscut în primul rând pentru faptul că a fost pionier în ceea ce privește bitcoinul, iar acesta e principalul motiv pentru care PayPal l-a vrut. Implicarea lui în companie îi va ajuta pe cei de la PayPal în multe moduri. S-ar putea extinde către achiziționarea altor companii bazate pe bitcoin și și-ar putea mări concentrarea asupra tehnologiilor de plată alternative.

Pentru cei care nu știu, bitcoin este o reţea consensuală ce oferă un nou sistem de plată şi bani complet digitali. Este primul sistem de plată peer-to-peer descentralizat susţinut de utilizatorii săi fără o autoritate centrală sau intermediari. Din perspectiva unui utilizator, Bitcoin reprezintă în mare bani cash pentru Internet. Bitcoin poate fi văzut de asemenea şi ca cel mai proeminent sistem de contabilitate triple entry existent. O numim „moneda infractorilor” pentru că este adesea folosită pe dark web. Desigur, conceptul nu a fost creat cu acest scop. Bitcoin este făcut pentru a fi un uriaş pas în faţă în drumul de a face banii mai siguri şi poate funcţiona de asemenea ca o protecţie semnificativă împotriva multor forme de ilegalităţi financiare.

De exemplu, bitcoinii sunt complet imposibil de falsificat. Utilizatorii au control total asupra tranzacţiilor lor şi nu pot fi afectaţi de plăţi neautorizate ca în cazul fraudării cardurilor de credit. Tranzacţiile Bitcoin sunt ireversibile şi imune împotriva chargeback-urilor frauduloase. Bitcoin permite banilor să fie securizati împotriva furtului sau a pierderii folosind mecanisme foarte puternice şi folositoare cum ar fi backup-uri, criptare şi semnături multiple.

Există controverse legate de faptul că Bitcoin poate fi atractiv de folosit de către cei ce fac lucruri ilegale din cauză că permite efectuarea de plăţi ireversibile şi private. Însă, banii cash şi transferurile wire au deja aceste caracteristici, ambele fiind folosite pe scară largă şi deja consacrate. Folosirea Bitcoin va fi fără îndoială subiectul unor reglementări similare ce deja există în cadrul sistemelor financiare existente, iar Bitcoin este improbabil să prevină conducerea investigaţiilor oficiale. În general, este ceva comun că descoperirile importante să fie percepute că fiind controversate înainte că beneficiile sale să fie bine înţelese. Internetul este un bun exemplu alături de multe altele pentru a ilustra acest lucru. Mai multe informații găsești aici și aici.

Este mai uşor să faci tranzacţii cu Bitcoin decât să faci cumpărături cu un card de debit sau de credit, acestea putând fi primite fără un cont de comerciant. Plăţile sunt făcute direct dintr-o aplicaţie portofel, fie de pe calculatorul sau mobilul tău, introducând adresa recipientului, suma, şi apăsarea butonului Trimite. Pentru a face şi mai uşoară introducerea adresei recipientului, multe portofele pot obţine adresa prin scanarea unui cod QR sau alăturarea a două telefoane ce beneficiază de tehnologia NFC.

Cât despre parteneriatul cu PayPal, este interesant să vedem „părintele” plăților online că se deschide către noi oportunități, cu taxe mai mici și riscuri mai mici pentru comercianți, precum și numeroase alte avantaje.